20 september 2011

Canada 2011: Vancouver (dag 3)


Kreunend en steunend hesen we ons uit bed. Ochtend, maar niet het soort waar we de afgelopen twee weken naar hadden uitgekeken. Vandaag was het namelijk tijd om in te pakken en weg te wezen. Om 11:15 vertrok onze vlucht al naar Montréal; reken daar twee uur eerder aanwezig zijn bij, de rit heen (zo'n halfuurtje vanuit de jeugdherberg) en het obligate inpak- en vreetwerk, en je beseft al dat er opnieuw van uitslapen geen sprake was.

Read More

19 september 2011

Canada 2011: Vancouver (dag 2)

Ontwaken in een jeugdherberg na weken in een tentje (op Whistler na) valt met weinig te vergelijken. Het voelt heerlijk. Een warm bed, zelfs redelijke warmte daarbuiten, beschaving... zalig. 's Ochtends kunnen gaan douchen zonder door de kou te moeten trippelen is nog zo'n feest. Het ontbijt was weliswaar bescheiden in de onderbuik van de jeugdherberg, maar er lag een prachtige stad op ons te wachten, dus niet geklaagd!

De keukens van de jeugdherberg,  waar je zelf je potje
mocht klaarmaken.  Foto afkomstig van Outpost Magazine
Read More

18 september 2011

Canada 2011: Vancouver (dag 1)

Jakkes wat kwam de ochtend weer snel vandaag! Ik sliep deze nacht, onze laatste nacht op Vancouver Island, bij Luc, en dat is een vroege vogel. Ik dus ook vroeg uit de veren, en dat kon ook geen kwaad: de tentjes moesten weer worden afgebroken! We zwaaiden de camping uit en trokken de baan op met onze twee prachtkarren. We ontbeten in Smitty's Family Restaurant (lekker vettigen dzjaar!) en reden toen naar Nanaimo, waar om 10:30 de ferry weer naar het vasteland vertrok. Iets na twaalven stonden we weer in Horseshoe Bay, maar dat is Vancouver nog niet. De stad zelf ligt aan de overkant van Burrard Inlet, een kilometers brede inham die diep het vasteland binnendringt. Om bij de stad te geraken, moesten we eerst nog een eindje langs de kust rijden, en dan op het nauwste punt oversteken via de Lions Gate Bridge. Vanop de brug had je een prachtig uitzicht over de haven van Vancouver, en de bossige heuvels erachter.

Read More

17 september 2011

Canada 2011: Tofino en Ucluelet

Toen we deze morgen wakker werden, viel uit de eeuwige schemering in het regenwoud natuurlijk niet op te maken wat voor weer het daarbuiten was. Terwijl we de tenten afbraken piepten tussen de takken hier en daar wel stukjes blauw, maar pas toen we na ons onbijt vertrokken naar - opnieuw - Tofino, zagen we dat de weergoden hadden besloten er inderdaad misschien maar weer eens een mooie dag van te maken. Eens aangekomen in het stadje lag de hele zeearm te glinsteren in het ochtendlicht.

dramatische luchten boven Clayoquot Sound
Op het programma vandaag: in de voormiddag een berenjacht per boot óf een kajaktocht op Clayoquot Sound (Francis en ik kozen voor dat laatste, de meeste anderen gingen op berenjacht), en in de namiddag een wandeling langs de woeste rotskusten nabij Ucluelet.

Read More

16 september 2011

Canada 2011: Wickaninnish en Tofino


Onze eerste ochtend in Long Beach, en eentje die flink afstak tegen de vorige! Hoewel het nog steeds niet aangenaam warm kon worden genoemd, was er namelijk geen spoor meer van de bijtende koude die we de afgelopen dagen hadden ervaren. We ontbeten in de eeuwige schemer van het nevelwoud, en vertrokken vervolgens voor een goed gevulde dag. Op het programma vandaag: een bezoek aan het Wickaninnish Beach & Interpretive Centre gecombineerd met een korte wandeling door het regenwoud, en nadien een boottocht om de wilde fauna van de Stille Oceaan te gaan verkennen.

Dat is wat je zag als je 's morgens uit je tentje kwam gekropen...
Het gematigde regenwoud van Vancouver Island, compleet met mountain lions

Read More

15 september 2011

Canada 2011: de lange reis naar Vancouver Island


14 september

700 kilometer in vogelvlucht, 1100 kilometer langs de weg, dwars door de Rockies en het Canadese Kustgebergte. Dat was de weg die we voor ons hadden op de ochtend van de 14de september. We begonnen de tenten af te breken nog voor de zon goed en wel op was, en lang voordat ze het land weer begon te verwarmen, waren we reeds aan het kilometervreten begonnen. We ontbeten pas toen we een paar honderd kilometer achter de kiezen hadden, in een diner in een gat dat de naam "gehucht" niet waardig is, ergens middenin de pampa.

Read More

13 september 2011

Canada 2011: Wildspotting en Angel Glacier

Deel 1: Wildspotting

Je ligt in een slaapzak, de kap over je hoofd en dichtgesnoerd zodat alleen je neus en mond naar buiten komen piepen. Je ligt hemels te slapen. Buiten ademt het woud op het eeuwenoude ritme van de nacht: bomen ruisen, nu en dan klinkt het verre gehuil van een wolf, of het snuffen van een hert. Kleine diertjes schieten spichtig van boom naar boom, quasi geruisloos. Jij hoort er niets van, zo zalig vredig slaap je. Het eerste geluid dat je hoort is de irritante piep van je gsm, die je bruut uit je slaap sleurt. Je kreunt, draait je om, probeert het geluid te verdringen, maar uiteindelijk geef je het op. Je wurmt je arm naar buiten, tast naar het duivelse instrument dat zoveel lawaai maakt op zo'n uur, en schakelt het blindelings uit.
De stilte keert terug, en je voelt de slaap alweer komen...
Read More

12 september 2011

Canada 2011: wildsafari en Maligne Canyon (en Mosquito Lake)

12 september

De voorbije dagen schreef ik zo nu en dan al 'vroeg opgestaan', maar deze morgen deed alle voorgaande verbleken: om zes uur kropen we - nog lang voor dag en dauw - reeds uit onze tentjes. We ontbeten niet, maar krawietelden meteen in de wagens. Doel was om vandaag aan wildspotting te doen. Kristien had de vorige dag in het bezoekerscentrum een gesprek opgevangen tussen een behulpzame gids en een Duitse toerist, waar werd verteld dat vooral langsheen de weg naar Maligne Lake vaak wild werd gezien, en dan vooral tussen 07:00 en 09:00. Wij dus als fervente beestenkijkers voor het eerste ochtendgloren al uit de veren.
Read More

11 september 2011

Canada 2011: Icefields Parkway (2)

11 september

Een bijzondere dag in de States (exact tien jaar na de Ramp, namelijk!), maar hier in Canada onopgemerkt voorbij gegaan. Vandaag de dag begonnen met een heerlijk ontbijt, vervolgens opgekraamd en vertrokken voor een gletsjertocht. Enkelen van ons hadden besloten een ritje over Athabasca gletsjer te gaan maken met een bus, de rest trok de stappers aan en begon aan een kleine maar mooie tocht naar de bergflank tegenover de gletsjertong, vanwaar we een geweldig uitzicht hadden.



panorama van het dal, met onderaan de Icefields Parkway


Read More

10 september 2011

Canada 2011: Icefields Parkway (1)

10 september

Wel, dat was het! Vaarwel Lake Louise, wij trekken verder! Ons lonkt de Icefields Parkway, een visioen van een autoweg, 230 km lang en bezaaid met de mooiste uitzichtspunten die een aspirant-fotograaf zich kan wensen.

Vanochtend vroeg opgestaan, alweer, en de kampplaats opgebroken. Lekker op't gemakje ontbeten in het Trailhead Café in Lake Louise, en vervolgens met heel ons hebben en houden vertrokken, op naar het noorden. Al snel bleek dat we niet de enigen waren die op dit idee waren gekomen. Hoewel de Icefields Parkway over het algemeen een heel rustige weg is, reist iedereen wel tegen min of meer dezelfde snelheid, waardoor je bij elke stop dezelfde mensen tegenkomt. Eén zo'n gezelschap was een groep oldtimer Ford T's, die aan een lekker tempootje langs de viewpoints raasden.

Eén van onze 'compagnons'
 

Read More

9 september 2011

Canada 2011: Sentin(ent)el Pass


9 september
Geen tijdsaanduiding deze keer, en dat is niet zonder reden. De vorige aanvulling was de laatste die ik in Canada zelf heb gemaakt, daarna heb ik het zo'n beetje opgegeven. Niet omdat ik de fut niet meer had, maar omdat ik het interessanter vond om aan de sociale dynamiek deel te nemen. Het was een geweldige groep, en ik wilde er geen moment van missen. Dat plus het feit dat ik 's avonds meestal zalig pompaf was, natuurlijk. De volgende dagboekaanvullingen zijn dus achteraf gebeurd, maar wel gebaseerd op gedegen onderzoek, uren mijmerig terugdenken en veel geflits tussen foto's en GPS-coördinaten. De reis helemaal opnieuw beleven, onder het mom van een reisdagboek. Heerlijk, toch?

Sentinel Pass. Of volgens sommigen, Sentinentel Pass. Een zoveelste vroeg ontwaken, een kort ontbijt en vervolgens de rit van Lake Louise Campground naar Moraine Lake. Daar was het dal nog in pre-zonsopgangsduisternis gehuld, zodat we een halfuurtje huiverend in een kringetje hebben doorgebracht vooraleer de beide chauffeurs één wagen bij het eindpunt hadden afgezet, en met de andere waren teruggekomen.
De wandeltocht vertrok aan de oevers van Moraine Lake, een prachtig spiegelmeer in de oksel van een vooruitspringende bergflank genaamd Tower of Babel. Al snel doken we echter de bossen in, een stevig (maar niet té) klimmetje tussen de bomen naar de plaats waar de zon reeds aan het schijnen was. Net als in voorgaande dagen splitste de groep zich al gauw in twee delen: Bassie, Francis, Frank en ikzelf in de eerste groep, en Kristien, Ann, Mireille, Valerie en Silke in de tweede. Deze keer echter iets bedachtzamer, want dit is grizzlygebied: groepen onder de vier personen zijn hier verboden.

 Moraine Lake bij zonsopgang

Read More

8 september 2011

Canada 2011: Plain of Six Glaciers

8 september, 22:30
Woew! Alweer een schitterende wandeling gedaan vandaag! In naam was dit een recuperatiedagje, met "slechts" 350 hoogtemeters te bedwingen, maar in praktijk was het toch alweer een stevige tocht, zij het dan iets korter dan gisteren. De tocht begon aan de oever van Lake Louise, en klom aan het verre eind resoluut de bergen in, dwars het oude, nu groene gletsjerdal in dat naar de Plain of Six Glaciers leidt. Heftig klimmetje, beloond met het superchique uitzicht over de voornoemde zes gletsjers. Daarna langs dezelfde weg teruggekeerd, en aan het meer een ijsje gegeten van het "kasteel" aan de oever.

kano's op Lake Louise

Read More

7 september 2011

Canada 2011: Iceline Trail


7 september, 23:00
Alweer een dag voorbij! Vandaag hebben we immers de Iceline Trail gedaan. Quasi 700 meter klimmen en weer dalen, en dat in een geweldige lus door een formidabel landschap. Tonnen foto's getrokken natuurlijk. De meesten hebben de "kortere" route gedaan, ikzelf ben in het spoor van locomotief Bassie en racekonijn Francis een extra lusje gaan doen van zo'n 3 km, een machtig mooie tocht langs de voet van een kilometers lange gletsjer. Uiteraard zijn we voor al dat fraais 's morgens vroeg opgestaan en vertrokken op onze camping bij Lake Louise, en pas tegen de avond daar weer toegekomen. Het was een vrij pittige tocht, maar zeker de moeite waard.

Takakkaw Falls aan het begin van de tocht

Read More

6 september 2011

Canada 2011: Emerald Lake

6 september, 22:46
Vanochtend hebben we onze kampplaats in Banff afgebroken en zijn we het hele eind naar Lake Louise gereden, daar de tenten weer opgezet en geluncht, en vervolgens vertrokken voor een flinke tocht naar, langs en omhoog vanuit Emerald Lake. Doel van onze wandeling was de puinwaaier onder een berg met de prozaïsche naam The President (zijn buurman heet trouwens The Vice-President). Daarna gegeten op onze kampplek, en heerlijk geslapen onder de zacht ruisende naaldbomen van Lake Louise Campground.

Emerald Lake. De top in de achtergrond heet Michael Peak


Read More

5 september 2011

Canada 2011: aankomst in Canada

5 september 2011, 03:00




Na een vlucht van 8 uur, eentje van vierenhalf uur en een autorit van anderhalf uur, zijn we gisteravond eindelijk in Banff aangekomen. Het had wat voeten in de aarde om de weg naar de jeugdherberg HI Alpine Center te vinden, maar eens die kaap gerond was, kon de rust eindelijk beginnen. Met een ploegje van zes trokken we nog naar de StormCellar bar (logischerwijs in de kelder van het gebouw) om daar een zoveelste maaltijd en een eerste pint slap bier binnen te werken, en daarna moe maar voldaan in bed te kruipen. Slapen - heerlijk!
Read More